Gdy zostanie mi ryż z obiadu, następnego dnia robię takie śniadanie. Jest lekkie i pożywne
Większości osób zupy mleczne nie kojarzą się najlepiej. To chyba dlatego, że rodzice tak bardzo nas namawiali, by je zjadać, a my jak na złość, nie mieliśmy na nie ochoty. Dziś każdą z mlecznych zup chętnie zjadam, bo jakoś dobrze się po nich czuję. A numerem jeden moim i mojej rodziny jest ryż na mleku, czyli zupa mleczna z ryżem.
Jaki ryż jest na najlepszy do zupy mlecznej?
Choć wydawać by się mogło, że w zasadzie każdy ryż można zjeść z mlekiem, to jednak nie każdy dobrze będzie smakował w takim zestawieniu. Jak dla mnie do zupy mlecznej absolutnie nie nadaje się ryż brązowy, ani parboiled. Zdecydowanie najlepiej pasuje do niej ryż biały, długoziarnisty. Ma bowiem łagodny, neutralny smak i apetycznie się prezentuje po zalaniu mlekiem. Ja najchętniej ryżową zupę mleczną przyrządzam, gdy zostanie mi ryż z obiadu z poprzedniego dnia. Wtedy przygotowanie takiego śniadania zajmuje dosłownie chwilę. Trzeba jednak dopilnować, by ryż ugotował się na sypko.
Jak przygotować zupę mleczną z ryżem?
Przygotowanie zupy mlecznej z ryżem nie jest trudne, ani pracochłonne. Zwłaszcza gdy ma się ugotowany ryż z poprzedniego dnia. Wtedy wystarczy tylko zagotować mleko świeże lub dobrze podgrzać mleko UHT, zalać nim ryż i gotowe. Gotując lub podgrzewając mleko, warto do niego dodać laskę wanilii lub trochę cukru waniliowego. Dzięki temu zupa nabierze przyjemnego smaku.
Przepis: Zupa mleczna z ryżem
Zupa mleczna z ryżem z dodatkiem laski wanilii
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 1 l mleka
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
Sposób przygotowania
- Podgrzewanie mlekaLaskę wanilii natnij wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka miąższu. Laskę i miąższ oraz szczyptę soli dodaj do mleka. Jeśli sięgasz po mleko UHT, wystarczy, że je dobrze podgrzejesz. Mleko świeże, czyli pasteryzowane należy zagotować. Gorące mleko powinno postać kilka minut z laską wanilii, by przejęło jak najwięcej aromatu.
- Nakładanie zupyUgotowany ryż przemieszaj widelcem, by zrobił się sypki. Rozłóż go do czterech miseczek. Każdą porcję zalej gorącym mlekiem, od razu podawaj.
Czym można wzbogacić zupę mleczną z ryżem?
Do zupy mlecznej z ryżem można dodać kilka składników, które sprawią, że to śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej pożywne.
- Zupę mleczną z ryżem można dosłodzić odrobiną miodu.
- By podkręcić smak zupy mlecznej, zamiast wanilii, można do niej dodać szczyptę zmielonego cynamonu.
- Gorące mleko można też wymieszać z ciemnym kakao. Dzięki temu zupa mleczna dostarczy nam więcej przeciwutleniaczy i magnezu.